ISTORIA ordinului Însoţitoarele Credincioase ale lui Isus în Marea Britanie
şi în Insulele Canalului Mânecii

Clarendon Square, picture 2.Marie Madeleine d'Houet, Fondatoarea ordinului, şi Julie Guillemet au sosit în Londda în noiembrie 1830 cu o scrisoarea de recomandare către    Pr Nerinckx, cel care se ocupa de parohia de imigranţi din Somers Town. La o zi după sosirea lor, acesta le-a invitat să accepte şcolile care fuseseră deja înfiinţate. Au fost primite de Thomas Griffiths, în districtul Londra. Adresa de atunci era Sf. Alois, Clarendon Square, Somers Town N.W. În 1972, în acest loc a fost ridicată o nouă mănăstire, iar adresa devenise între timp Phoenix Road.

Mai jos:hartă din 1830, arătând Clarendon Square,
Somers Town.. Pentru o imagine mărită, click aici.

clarendon square 1830.Mai sus: : Polygonul şi Biserica Alois,
Clarendon Sq. Somers Town c.1850
(după un desen de Joseph Swain 1820 – 1909)

"Ieri când aţi ajuns", le-a explicat Părintele Nérinckx, "am fost imediat sigur că sunteţi persoanele pe care le aşteptam. Atât sora mea, cât şi personalul de aici sunt convinşi de acest lucru. În această casă, pe lângă mine şi sora mea, mai sunt opt tinere asistente, care intenţionează să devină persoane religioase. Mobila din casă ne aparţine. Nu avem datorii şi avem mai mult de 100.000 de franci în bancă. Doresc să vă ofer vouă toţi banii; vă cer doar să-i acceptaţi. Sora mea şi tinerele sale însoţitoare doresc să vi se alăture…".


A fost încă de la aceste începuturi, deseori  încărcate cu  dificultăţi dar susţinute de un mare curaj, determinare şi dorinţă pentru gloria lui Dumnezeu.

O nevoie clară a acelor zile a fost educaţia, în special educaţia săracilor, atât copii cât şi adulţi. Cu trecerea anilor, numeroase şcoli au fost deschise de surori, şi multe dintre ele au prosperat.  Surorile au ţinut ca dezvoltarea credinţei să fie inima acestei munci de educare, exerciţiile spirituale fiind oferite întotdeauna copiilor din şcoală şi celor din parohia locală. Pentru mai mult de 150 de ani, predarea în şcoli (şcoala parohială cât şi şcoala lor proprie), împreună cu organizarea de reculegeri, au fost semnele cele mai importante a apostolatului Surorilor FCJ in Anglia, Scoţia şi Canalul Mâneci.

st aloysius miniLondra, Somers Town 1830 -
Surorile FCJ şi-au desfăşurat misiunea în Somers Town şi în jur încă din 1830. S-au implicat într-o varietate mare de activităţi. Şcoala Maria Fidelis vine în continuarea şcolii stabilite de Abatele Carron în 1975, înainte de sosirea surorilor FCJ. Surorile au predat la şcoala parohială Sf. Alois timp de peste 160 de ani.
Citiţi despre istoria timpurie a şcolii de la mănăstirea Sf. Alois aici.
Citiţi "Where did she first set foot" by Helen Downe fcJ aici.

Londra, Tottenham 1835-1853
În 1835, Părintele Nérinckx şi-a extins şcolile caritabile de la Sommers Town spre Tottenham, o misiune care fusese fondată în 1794 de un alt preot imigrant, Abatele Cheverus. Surorile FCJ au plecat cu el pentru a lucra la şcolile pentru săraci, dedicate mai ales muncitorilor sezonieri din Irlanda, care lucrau în pieţe şi pe câmp. Surorile au locuit în White Hart Lane, Tottenham, până când un incendiu a distrus casa în 1853. Clădirea nu a fost reconstruită.

Londra, Hampstead 1839-1853
Aceasta a fost o misiune fondată în 1756 de un preot emigrant din Franţa, abatele Jean-Jacques Morel. Adresa era Church Row, Hampstead. Surorile şi-au continuat munca după acelaşi plan ca în Somers Town şi Tottenham.

gumley mini.Londra, Gumley House, Isleworth 1841 -
Marie Madeleine a cumpărat imobilul Gumley House din Isleworth în 1841. Planul său iniţial era acela de a deschide un internat dedicat viitoarelor membre ale ordinului. Casa fusese construită în 1700 de John Gumley.
Puteţi citi istoricul clădirii Gumley House aici.
Puteţi citi despre "fantomele domnişoarei Wilmott" şi cimitirul Gumley aici.

BelleriveLiverpool Piaţa Sf. George Square şi Bellerive 1844 -
Fondatoarea le-a trimis pe Surori la Liverpool în 1844, la invitaţia Părintelui Parker, a cărui parohie, Sf. Patrick, era dedicată în mod special imigranţilor irlandezi. Unele surori au lucrat în şcolile din parohie, iar o parte dintre ele au deschis o şcoală cu internat. În 1887, şcoala şi comunitatea s-au muat din Piaţa Sf. George nr. 2 în Bellerive, Princes Park. În 1968, clădirea din Bellerive a fost preluată în întregime de şcoală, iar comunitatea s-a mutat în fosta mănăstire anglicană Sf. Gabriel, în Windermere Terrace, păstrând numele de Mănăstirea Bellerive. În 1997, o comunitate mai restrânsă s-a mutat pe Bulevardul York, nr. 27.

Upton Hall WirralWirral, Lingdale, Upton Hall 1849-1998
Lingdale House, închiriată din 1849, a fost prima mănăstire FCJ din Cheshire. Când contractul de închiriere a expirat în 1863, comunitatea şi şcoala cu internat s-au mutat în Upton Hall. În 1951, a fost cumpărat conacul Upton; în 1983, a fost cumpărată pentru mănăstire clădirea de la Manor Drive nr. 49, iar mănăstirea de la Upton House a trecut în proprietatea şcolii. Ultimele member ale comunităţii au părăsit Upton în 1998.

Holt Hill Birkenhead Birkenhead, Mănăstirea şi Şcoala Holt Hill 1852-
La invitaţia dr. Brown, primul Episcop de Shrewsbury, fondatoarea a pus în 1852 bazele unei comunităţi în Birkenhead, casă afiliată cu Ligdale. Cererea acestuia a fost de a se crea o şcoală pentru clasa comercială în creşetere din Birkenhead, precum şi pentru îngrijirea şcolilor parohiale. Înainte de a se muta în Tranmere Hall, Holt Hill în 1857, surorile au locuit în Hampden House, pe strada Hampden, lângă capela Catolică din 1852, iar apoi, din 1854, în Piaţa Hamilton, la nr. 34. În 1941, comunitatea a fost evacuată în Upton Hall, dar şi-a păstrat identitatea. În 1976, surorile s-au mutat în parohia sf. Iosif, pe Heathbank Road nr. 14.

adelphi mini.Salford, Adelphi House, Marple Bridge şi Monton 1852-1981
Auzind despre lucrarea făcută de surorile FCJ în Londra şi Liverpool, canonicul Wilding şi episcopul Turner, primul Episcop de Salford, au invitat-o  pe  Fondatoare să le trimită pe surori pentru a prelua Şcoala Primară a Catedralei din Upper Cleminson Street. Surorile locuiau în Casa Adlephi, The Crescent, clădire ce aparţinuse înainte familiei Leeming. Ele au pus bazele unui liceu care în procesul de reorganizare a diocezei a fost asimilat de Şcoala Preasfintei Inimi şi a devenit mai târziu parte din liceul Catedralei. Mănăstirea Sf. Iosif din Marple Bridge, care era condusă din Casa Adelphi, a fost fondată în 1900 în Hollins Lane, ca un fel de casă de ţară pentru surori. În 1929, a fost mutată la Millbrow, unde era o mică şcoală de zi. S-a închis în 1932. În 1929 a fost cumpărată Monton House, Eccles, ca şcoală pregătitoare pentru Adelphi.


                                   Puteţi citi despre istoria timpurie a Mănăstirii aici.
                                  Puteţi citi despre contribuţia surorilor FCJ în dioceza Salford aici.

hollies mini.Manchester:  Upper Brook St, Fallowfield, Withington şi The Hollies, Didsbury Chorlton-On-Medlock 1853-1989
Comunitatea din Manchester s-a mutat de mai multe ori şi este în mod curent numită "The Hollies". Iniţial ca extensie a comunităţii din Adelphi House, Salford, surorile se aflau în 1853 în 130 Upper Brook Street. În perioada 1900-1907, ele au locuit la Oak Road, Withington. În 1908, s-au mutat la The Hollies, Oak Drive, Fallowfield, unde au rămas până în 1961. S-au mutat apoi la The Hollies, Mersey Road, Fielden Park, Manchester 21, unde au rămas până în 1989.
                                  Citiţi istoria mănăstirii The Hollies aici.

Dee House ChesterChester, Dee House 1854-1925
Dee House, pe locul unei vechi mănăstiri şi, aşa cum s-a aflat mai târziu, pe cel al unui amfiteatru roman, fusese cumpărată de catolici din zonă; în 1854 Episcopul Brown i-a cerut unei fundaţii din Lingdale House să deschidă aici o şcoală cu internat destinată fetelor şi copiilor din şcolile parohiale unde erau un număr mare de imigranţi irlandezi alungaţi din pricina foametei.

Lark Hill PrestonPreston, Lark Hill 1861-1997
Lark Hill House a fost cumpărată de la familia Horrocks de Comitetul Domnilor Catolici, în vederea deschiderii unor şcoli pentru parohia Sf. Augustin. Maica Josephine Petit a acceptat invitaţia şi surorile FCJ au sosit în ianuarie 1861. În 1978, Lark Hill a devenit colegiu diocezian. Între 1978-1997, comunitatea a locuit la Moor Park Avenue nr. 3.

SkiptonSkipton, Mănăstirea Sf. Monica 1865-1968
Skipton, Mănăstirea Sf. Monica 1865-1968 La invitaţia lui Sir Charles Tempest, surorile FCJ le-au urmat pe cele din ordinul Surorilor Milostive şi au ajuns la Skipton în 1865, pentru a-i vizita pe cei săraci şi bolnavi în casele lor sau pentru a prelua şcolile parohiale. Mănăstirea poartă numele fondatoarei şi binefăcătoarei sale, Monica Tempest, după cum biserica Sf. Ştefan poartă numele fratelui său.
>Citiţi istoria mănăstirii Sf. Monica, Skipton, aici.

Exeter MadonnaExeter, 1865-1893
În 1865, surorile FCJ au fost invitate de Părintele Johnson SJ 'pour le salut des âmes.' Majoritatea registrelor laice dau adresa mănăstirii în Holywell House, dar cele din 1876 şi 1885 o menţionează ca Holloway House, Holloway Street.În 1887, adresa este Marlands, Magdalen Road, Heavitree, Exeter. Surorile au avut o şcoală superioară cu internat în centrul oraşului, între 1866-1893.
Citiţi despre "Madonna din Marlands"aici.

Newlands MiddlesbroughMiddlesbrough, 1872-
Episcopul Cornthwaite, episcop de Beverley, a invitat-o în 1872 pe M. Josephine Petit, a doua maică generală superioară, să facă o fundaţie în Middlesbrough în vederea lucrărilor în rândul femeilor şi fetelor sărace şi nevoiaşe din clasa muncitoare. El era mai ales interesat de şcoli şi de orele de seară. În 1872, surorile s-au mutat la The Court sau Temperance Place, Mill Street, mai târziu locul unde a fost construită catedrala. În 1876, surorile se aflau în William Street iar în 1881 în Gunnergate Terrace. În 1885, adresa era deja The Newlands, Newlands Road. În 1963, comunitatea s-a mutat în Saltersgill Avenue, dar a păstrat numele de Newlands. În 1999, surorile s-au mutat în Thornfield Road nr. 4.

Redcar, Mănăstirea Sf. Hilda 1880 - 1885
În 1880, maica Teresa Lawless a avut un accident în Middlesbrough, aşa că Parohia a luat camere la Redcar pentru ea şi pentru cineva care să stea cu ea în timpul convalescenţei. În momentul acela, nu exista o şcoală sau biserică. Societatea a închiriat apoi o casă în Coatham Road pentru alte surori în convalescenţă şi au pus bazele unei şcoli parohiale şi a unei şcoli de zi şi internat 1880-85 (Vezi Hartlepool).

Howrah House PoplarLondra, Poplar 1881-
Părintele James Lawless crescuse în parohia din Somers Town şi o cunoscuse pe Fondatoare în copilărie. În 1878, el a fost numit preot paroh pentru Sf. Maria şi Iosif, Canton Street, Poplar, şi le-a rugat pe surorile FCJ să îl ajute.
În 1887, comunitatea trăia pe East India Dock Road nr. 67, Poplar E, iar surorile predau în şcolile de pe Wade Street. În 1882, ele s-au mutat în Howrah House, 83 East India Dock Road (în 1948, Şcoala Howrah House a fost redenumită St Victoire's). În 1939, şcolile au fost evacuate, iar surorile trăiau în Somers Town. În 1968, surorile s-au întors la Poplar, 154 East India Dock Road
                                  Citiţi despre poplar şi Howrah House aici.

hartlepool.(West)Hartlepool, Mănăstirea Sf. Iosif 1885-
În 1885, la invitaţia părintelui Greene, surorile FCJ s-au mutat dintr-un proiect mai mic la Redcar pe Grange Road; la puţin timp după, lumea le ştia după denumirea "mănăstirea". În 1976, comunitatea s-a mutat la 55/57 Hutton Ave.
Citiţi despre istoria timpurie a surorilor la Hartlepool aici.

PaisleyPaisley, Scoţia 1889-2001
Odată cu aprobarea Legii Educaţiei în Scoţia în 1872, învăţământul a devenit obligatoriu. Preotul canonic Chisholm, paroh la St Mirin’s Paisley, a rugat-o pe Maica Josephine Petit, a doua maică generală superioară, ca surorile să preia Şcoala Sf. Ecaterina.  Şcoala Mănăstirii Sf. Margareta a apărut la puţin timp după aceea. În 1889, surorile aveau adresa  pe Buchanan Street; în 1919, ele s-au mutat la St Margaret’s Netherhill iar în  1977 la St Margaret’s, 34 Riccartsbar Avenue.

sedgley mini.Salford, Sedgley Park House şi Kersal Hill 1905-
La ideea preotului canonic Richardson, Societatea fondase în 1903 un Centru de Instruire pentru profesori la Adelphi House; în 1905, Colegiul s-a mutat în conacul iacobit , Sedgley House. În 1979, Colegiul s-a închis. Surorile s-au mutat în noiembrie 1978 într-un fost cămin pentru studenţi, Kersal Hill, 22 Singleton Road, M7 4WL. În 1999, comunitatea de aici s-a împărţit între Kersal şi 27 Park Lane.
Citiţi istoricul Colegiului FCJ Sedgley Park aici.
                                  Puteţi vedea imagini cu Colegiul Sedgley Park aici.

Bagatelle Convent JerseyGuernsey, Insulele Canalului Mânecii, 1907-1911
Anti-clericalismul din Franţa (1907) le-a obligat pe surorile din Bretania să caute adăpost, aşa că au ajuns la Guernsey, întâi într-o casă numită 'Les Touillets', iar apoi la 'Saumarez Lodge' (1908). În 1911, această mică fundaţie s-a mutat la Bagatelle, Jersey, în imaginea din stânga.

St Matthew's Jersey, Insulele Canalului Mânecii, Val Plaisant (David Place) St Matthew, Bagatelle şi Grainville 1911-
La invitaţia ecpiscopului Cotter de Portsmouth, surorile FCJ au sosit din Guernsey în 1911 şi au preluat mănăstirea şi şcolile Dames de St Andre în David Place, St Helier. În 1970, şcoala şi mănăstirea s-au mutat într-o clădire special construită în acest scop în Bagatelle House, La Grande Route de St Martin, St Saviour.
Sf Matei, 1911-1922: această mănăstire (în imaginea din stânga) a fost preluată de la  Dames of St Andre (Doamnele Sf. Andrei). În urma unor reguli educaţionale impuse de State, nu a mai fost posibil ca şcoala să funcţioneze, iar comunitatea s-a dispersat.
Bagatelle:  1912-1926:  această proprietate a fost cumpărată pentru şcoala cu internat, care venise de la Sf. Anne d'Auray la Jersey prin Guernsey. S-a închis ca urmare a circumstanţelor economice şi politice fluctuante.
                                 Citiţi despre ceremonia de rămas-bun a Surorilor FCJ aici.

Bognor Regis, Sussex 1918-1924
În 1918, Surorile FCJ au fost rugate să îi înlocuiască pe preoţii dominicani (OP) într-o şcoală primară cu două săli de clasă. La început, ele au locuit la casa Călugăriţelor Slujitoare ale Mariei, dar mai târziu s-au mutat o scurtă perioadă într-o casă mai mică numită Kit Kat, unde au rămas până când au cumpărat Villa Maria Upper Bognor Rd.

Stella MarisBroadstairs, Stella Maris Convent, North Foreland, 1913-
Între 1938 şi 1974, Societatea a condus Sf. George, North Foreland ca şcoală de pregătire pentru polonezi. Aceasta fusese iniţial o şcoală de pregătire anglicană pentru băieţi. Redriff, North Foreland Avenue, care îi aparţinea lui Lady Robinson, a fost bombardată în timpul celui de-al II-lea război mondial. Reconstruită cu fonduri pentru pagube de război, s-a deschis ca şi Casa de Noviciat în 1968 şi a devenit o casă pentru surorile în vârstă sau infirme în 1977.
Puteţi vedea imagini cu şcoala de pregătire aici.  See history of FCJs in Thanet on the Foreland here.

Wednesbury, Mănăstirea Sf. Maria 1920-1930
La invitaţia reverendului Dr O'Hanlon, surorile au deschis aici o mică şcoală particulară 1920 – 1930.

poles mini.Poles, Ware, Herts 1923-1986
Cucernica Maica Philomena Higgins (a cincea Maică Superioară Generală) a cumpărat Poles, descrisă la o licitaţia ca "o replică a unei case elizabetane frumoasă şi neobişnuit de bine amenajată", şi a făcut aici o şcoală cu internat. Poles a fost o vreme şi o casă pentru noviciat. Numele provine de la termenul "pol" din engleza veche, care înseamnă "o mică baltă de apă" ("pool" în engleza modernă, dar şcoala mănăstirii se afla sub patronatul Binecuvântatatei Margaret Pole, cea pe care Henric al VII-lea a numit-o cea mai sfântă femeie din Anglia, înainte de a o condamna la execuţie.
                                  Citiţi despre istoricul clădirii aici.

Liverpool, Green Lane 1976 - 1981
În 1976, la invitaţia Arhiepiscopului Worlock, un mic grup de surori au pus aici bazele unei comunităţi la Archbishop's House, 87 Green Lane, L18 2EP, unde au rămas până în 1981.

Glasgow, Bothwell şi Kelvinside 1987-2005
Din 1987, un grup de surori FCJ trăiau la ‘Manresa’, Craighead, o anexă a Craighead Retreat Centre, Bothwell (centrul de retragere). Când centrul s-a închis, Comunitatea s-a mutat la 8 Queen Margaret Road, North Kelvinside (1999-2005).

Manchester, Stretford 1989-
214 Barton Road, Stretford a pornit în 1989 ca o comunitate restrânsă într-o zonă a clasei muncitoare.

Milton Keynes, 1989 – 1993
Cristos Piatră Unghiulară în Milton Keynes este un parteneriat local ecumenic în care membri ai Bisericilor Baptiste, Anglicane, Metodiste, Catolice şi Reformate se adună la un loc pentru a-şi trăi viaţa în muncă, pentru a se înţelegedu-se unii pe alţii şi serviind comunităţii şi lumii întregi. O soră FCJ a făcut parte din această iniţiativă 1989 – 1993.

Crook, County Durham, Convent FCJ Church Hill 1992-
Mănăstire

Hythe, Hampshire:  1992-1996
La Invitaţia părintelui Frank Maher SJ, preot paroh al celor două parohii şi Holbury, patru Surori au locuit în casa parohială de la Langdown Lawn nr. 6, angajate într-o misiune pastorală.

Hartlepool, Brus Corner 1994 -2000
În 1994, erau foarte puţine surori în zona de nord- est. Surorile FCJ au acceptat provocarea unei misiuni printre oamenii de la 19 Brus Corner.

Liverpool, St Hugh's 2002 -
În 2002, surorile FCJ s-au mutat în presbiteriul Sf. Hugh, Wavertree, pentru a forma o comunitate în care tinerii să poată avea experienţa comuniunii.

Pentru a citi pe larg despre istoria Misiunii FCJ în Anglia (povestită de Sora Mary Clare Holland şi publicată prima dată la Signum în 1981), ) daţi click aici.

Pentru a citi despre istoricul Surorilor FCJ în Scoţia 1889 - 1989 (scrisă de Sora Mary Clare Holland) daţi click aici.

Pentru informaţii despre istoria femeilor religioase în Anglia şi Irlanda, daţi click aici.