Istoricul Însoţitoarelor Credincioase ale lui Cristos în Franţa

Această micuţă Societate”, cum îi plăcea lui Marie Madeleine să o numească, s-a extins în Europa. În timpul vieţii sale, Marie Madeleine a construit fundaţii în cinci ţări europene, iar acum există surori FCJ în Asia, Australia şi cele două Americi. Dar indiferent de locul în care se află surorile, originea franceză a Societăţii nu este niciodată uitată, iar lucrările începute aici sunt considerate un prototip al tuturor încercărilor noastre misionare.

 

Amiens  1820 -  prima fundaţie

Amiens cathedral.

Prima casă FCJ, leagănul Societăţii, se află în Amiens, aproape de minunata catedrală gotică. Se află pe o stradă care se numea „ rue du Puy vert”, numită azi „ rue Dupuis”.  Vreme de mulţi ani, aici se afla o şcoală cu internat, dar azi vechea clădire a şcolii este folosită pentru oamenii fără adăpost, sub auspiciile Serviciilor Sociale ale oraşului Amiens. Statuia Sfintei Filomena domină încă clădirea capelei de la colţul străzii.

Casa iniţială, leagănul, este un loc de pelerinaj. Cei care o vizitează spun că pleacă de acolo cu puteri înnoite, transformaţi şi energizaţi spre marea slavă a lui Dumnezeu.

Citiţi mai multe despre Amiens aici.

 

Nantes 1826-

Nantes.Aerial view of Nantes. Marie Madeleine a fost o deschizătoare de drumuri în educaţia fetelor şi a stabilit o şcoală pentru ele pe rue de Gigant, la nr. 18. De-a lungul anilor şi al istoriei sale, şcoala cu internat a trecut prin multe schimbări. Astăzi, aici funcţionează laolaltă o grădiniţă şi o şcoală primară. Copiii şi părinţii lor apreciază această şcoală şi minunata sa capelă, recent  renovată; toate acestea sunt într-o zonă verde în centrul oraşului, ceea ce este cu adevărat deosebit.

O comunitate restrânsă de surori FCJ trăieşte alături de o Fraternitate a studenţilor pe rue de Boccage. În acest loc minunat, studenţii sunt primiţi cu căldură şi găsesc aici sprijinul şi pacea de care au nevoie pentru studiu. Surorile sunt implicate în direcție spirituală, în misiuni în parohie şi în munca în retragere.

Puteţi vedea fotografii ale ferestrelor capelei aici.       Puteţi citi mai mult despre şcoală aici.

 

Paris 1847 —

Room where Marie Madeleine died.Marie Madeleine, Fondatoarea, a pus bazele unei şcoli de zi şi cu internat pentru tinere fete, localizată pe strada numită azi „ rue de Lourcine”, în ceea ce era atunci sectorul V al oraşului Paris. Aici este locul în care Fondatoarea şi-a petrecut ultimii ani ai vieţii şi unde a murit în 1858. Fundaţia precede închisoarea „La Sante”, care se află vis-a-vis de proprietatea FCJ.

Citiţi mai multe despre Paris aici.

O comunitatea FCJ trăieşte încă în casa de la Paris. Camera unde a murit Marie Madeleine a devenit un loc de rugăciune şi pelerinaj. Micul muzeu de alături păstrează lucruri dragi memoriei sale.

Puteţi vedea aici imagini din camera Fondatoarei şi din muzeul care îi onorează memoria.

École Notre Dame de France.Şcoala înfiinţată în 1847, Notre Dame de France, există şi astăzi. „Comparată cu închisoarea La Sante, şcoala şi terenul său sunt ca un colţ de rai”.

Citiţi mai multe despre şcoală aici.

Fraternitatea FCJ, rue Falguière Paris 15ème

Mica fraternitate FCJ din Rue Falguière are studenţi de pe întreg teritoriul Franţei. Amprenta personală, instruirea pentru viaţa în grup şi sprijinul spiritual fac parte din rutina zilnică a acestui „cămin”.

 

Alte case FCJ în Franţa

Marie Madeleine a deschis şi alte case în Franţa. Din mai multe motive, unele dintre ele s-au înschi în timpul vieţii ei, altele au fost închise de guvernul naţional. „În 1904, guvernul radical socialist al lui Emile Combes, foarte ostil faţă de biserică, a interzis existenţa oricărei forme de învăţământ religios catolic, chiar şi cele care erau deja recunoscute legal. Alături de compatrioţii lor, bărbaţi şi femei, Surorile FCJ din Franţa au fost obligate să părăsească ţara, refugiindu-se în Belgia, Elveţia şi Insulele Canalului Mânecii. Şcolile din Franţa au fost nevoite să se închidă. În 1921, reluarea relaţiilor dintre Franţa şi Sfântul Scaun (relaţii întrerupte în 1904) au adus o anumită relaxare; congregaţiile religioase au fost din acest moment tolerate oficial, înainte să redevină recunoscute legal de guvernul de la Vichy, 1941-1942, recunoaştere confirmată printr-un decret dat de guvernul generalului de Gaulle în momentul eliberării. ” (p. 63: Marie Madeleine Victoire de Bonnault  d’Houët:  Michel Schepers.)

Ca recunoaştere a lucrării înfăptuite de Fondatoarea Marie Madeleine d’Houët şi a nenumăratelor surori FCJ care au trăit şi muncit în aceste locuri, enumerăm mai jos unele dintre aceste fundaţii

Châteauroux 1823—1838,
Ste Anne d’Auray, Morbihan 1826—1929
Langres 1829—1838
Bourges 1835—1838 ; 1859—1903
Menotey, Sainte Claude 1838—1850
Nice 1839 - 1904
Camon (orfelinat) 1845—1945
Gentilly, Paris (orfelinat) 1849—1908
Rueil, Paris 1868—1903
Guérande, Loire Atlantique, 1875 - 1903
Henriville, Amiens, 1885—1905

Ste Anne d’Auray, Morbihan 1826—1929

Windows at Ste.-Anne d'Auray.Ste Anne d’Auray este un sat aflat în regiunea Morbihan, Britania. Înainte ca Lourdes să dobândească popularitate, Ste Anne d’Auray era locul preferat de pelerinaj în Franţa. Un centru vribant de rugăciune, acest loc continuă şi azi să atragă numeroşi pelerini. Fondatoarea dorea ca Societatea să se implice în munca de recluziune, iar Ste. Anne d'Auray era un loc ideal pentru o astfel de misiune.

Pentru că este o istoriă mai specială noi oferim mai multe detalii aici despre istoria acestei fundații.