Povesti ale ministerului

Featured Ministry Stories

Carmel Hanley fcJ
        Însoţirea…în inima apostolatului meu

Photo of Sr Carmel.Locuiesc într-o comunitate cu trei persoane în Stretford, Manchester, nu foarte departe de locul unde m-am născut.
Fiind în comunitate cu Sr. Winifride sunt implicată în munca apostolică din punct de vedere fizic, emoţional şi spiritual ca să trăiesc însoţirea cu şi dincolo de comunitate. Însoţirea este în inima apostolatului meu şi acest lucru a devenit foarte important mai ales de când am ajuns la vârsta pensionării. Comunitatea noastră aparţine de parohia Sf.Anna în Stretford. Îmi place să păstrez legătura cu oamenii din parohie şi cu vecinii noştri.

Ca membră a organizaţiei Society of S. Vincent de Paul vizitez persoane în vârstă, femei sau bărbaţi. Încercăm să exprimăm aprecierea noastră pentru viaţa şi contribuţia tuturor persoanelor pentru Biserică şi în mod special pentru biserica Sf.Anna pe parcursul anilor. Organizăm diverse evenimente :momente în care putem bea ceaiul împreună sau petreceri pentru Crăciun.

Persoanele din parohie participă în casa noastră o dată pe lună pentru un studiu în grup asupra Scripturii. Aceştia se bucură să participe de asemenea la rugăciunile şi reflecţiile grupului. Ei se întâlnesc în timpul Adventului, Postului Mare şi în timpul Paştelui. Obişnuiesc să vină în mod regulat în jur de 12 persoane împreună cu alţi prieteni găsind aceste momente foarte utile.

Whatever contribution I could make to community and parish life was seriously challenged when, in September 2011, I began a new ministry as non-resident Local Leader to Kersal community in Salford, and also to one sister being cared for in a home across the city, and to another sister living alone but near to Kersal. There were seven sisters at that time in Kersal. My first two years were truly a baptism of fire. A major new building project had just started, creating havoc both at the front and at the back of our large house, inside and out. We were preparing to welcome a community of elderly sisters from the other end of the country, Broadstairs, as soon as the last nail was in place. Most difficult of all for the sisters has been the loss of six of their companions in twenty months. However, the FCJ spirit is very strong and there is a growing sense of a genuine coming together into a new community, one community. There are many signs of real joy and appreciation of their beautiful surroundings, and of the quality of care that is available for their spiritual and physical health and wellbeing. Contributing to the life at Kersal is now my main ministry.


Dominique Kaufmann
        să slujesc prin aceşti copii ...

Photo of Sr. Dominique.

Numele meu este Rita Kaufmann şi m-am născut în Oensingen în regiunea Solothurn în Elveţia.
Pe 8 septembrie 1967 am intrat în congregaţia „Însoţitoarele Credincioase ale lui Isus” în Broadstairs Kent, Anglia.  Aici am primit haina religioasă şi numele de sora Dominique.
În 1970 am depus primele voturi şi am fost trimisă din nou într-un cămin de fete în Fribourg, Elveţia.  Apoi am învăţat limba franceză şi am avut grijă de elevi până în 1979. În 1979 am fost trimisă în mănăstirea noastră din Jersey, Channel Islands, unde am avut de asemenea o şcoală mare.
1981-1989  m-am întors la Broadstairs unde am urmat studii pentru a lucra în grădiniţă.

În septembrie 1989 m-am întors în Elveţia la Naters în regiunea Valais un loc foarte frumos înconjurat de munţi. Photo of Dominique in kindergarten.
Aici cu alţi trei educatori am deschis o gradiniţă unde am fost director pentru 20 de ani.
Mă bucur încă în fiecare zi să am grijă de aceşti copii  între 18 luni şi 5 ani oferindu-le dragoste şi siguranţă în timpul cât sunt în grădiniţa noastră.

Am găsit un mod minunat de a-l sluji pe Dumnezeu prin aceşti copii care se află în grija mea în timpul zilei.

Cornelia Vîrgă, fcJ
        Să fiu profesor ! - iată misiunea mea

Photo of Sr. Cornelia. Mă numesc Cornelia şi sunt soră FCJ din septembrie 2008. La viaţa consacrată m-am gândit pentru prima oară când aveam doar 8-9 ani. Nu am dat prea multă importanţă atunci, dar această idee îmi revenea în minte din când în când.

Mai târziu, după căutări, reflecţii şi discernământ am înţeles cum „Dumnezeu ar putea foarte bine să mă cheme la viaţa consacrată FCJ.” Această chemare a pătruns în adâncul inimii mele, a atins dorinţele mele şi am recunoscut în Isus sursa fericirii pe care n-o puteam găsi altundeva. După doi ani de Noviciat la Paris, mi s-a cerut să mă întorc La Bucureşti pentru a studia.

Prima mea misiune - să studiez şi să mă pregătesc pentru a-l sluji mai bine pe Dumnezeu şi pe aproapele în școală. La facultate am colegi simpatici şi profesori bine pregătiţi care iubesc şi se dăruiesc vocaţiei lor. Un obicei deosebit în facultatea noastră este ca în fiecare an, de Crăciun, studenţii să pregătească un program artistic profesorilor şi celorlalţi colegi. Am impresia că pregătirile şi felul în care fiecare participă ne uneşte mai mult între noi.

Aceste clipe de emoţie şi bucurie pe care le trăim împreună parcă întăresc şi înfrumuseţează relaţiile dintre profesori şi studenţi. În fiecare zi învăţ lucruri noi şi-mi dau seama că astăzi sunt mai bogată decât ieri şi mai săracă decât mâine.

În prezent, urmez programul de Master și lucrez ca profesor pentru învățământul primar într-o școală nu foarte departe de comunitatea FCJ în care locuiesc. În fiecare dimineață merg la școală cu entuziasm și bucurie și mă întorc acasă plină de energie și speranță.

Photo of Sr. Cornelia with her students.Alături de copii, fiecare zi e o nouă aventură! Să trăiesc ca soră FCJ în această lume unde mulţi din jurul meu mă văd „atât de diferită” este o provocare pentru mine (diferită pentru că sunt catolică, persoană consacrată, fără costum religios şi mă îmbrac la fel ca ceilalţi).
Pentru mine, a trăi ca FCJ în mijlocul studenţilor și al colegilor de muncă înseamnă să fiu acolo, alături de ei pentru a primi pe fiecare aşa cum este. Am trăit clipe minunate împreună. Am învăţat, am împărtăşit experienţele noastre, am râs şi ne-am încurajat unii pe alţii; toate aceste momente trăite cu ceilalţi mi-au adus noi prieteni.

Fie ca Duhul Sfânt să ne ajute pe fiecare să putem găsi modul prin care să fim însoţitori şi prieteni pentru cei pe care-i întâlnim în fiecare zi.

Christine Anderson fcJ
        Ignaţiană de viitor ...

Photo of Christine.Christine Anderson locuieşte la Roma şi este director al organizaţiei Faith and Praxisfcj. Lucrează ca analist organizaţional şi facilitator pentru grupuri internaţionale şi organizează cursuri de formare pentru laici, pentru persoane consacrate în Roma şi în alte ţări din lume în special în Africa. 

Această activitate se centrează pe integrarea credinţei ţinând cont de dinamica organizaţională.  Este responsabilă pentru un program internaţional de dezvoltare pentru lideri în Roma cu privire la credinţă, care este un program în comun cu Faith and Praxisfcj şi The Grubb Institute Londra.  Participanţii sunt de diferite culturi şi naţionalităţi.

Christine s-a mutat la Roma în 2003 după ce  a fondat şi condus timp de 16 ani Institutul Craighead în Glasgow, Scoţia.  Acest institut reprezintă o extensie a activităţii legate de Exerciţiile Spirituale ale Sfântului Ignaţiu concentrându-se pe aplicarea practică şi integrarea exerciţiilor în viaţa de zi cu zi.

Formarea şi activitatea analitică presupune un discernământ puternic şi implică dreptatea socială.   Faith şi Praxis sunt în centrul metodologiei.

 Activitatea Institutului se bazează pe experienţa participanţilor, analiză socială şi culturală, reflecţie ignaţiană şi biblică şi iniţiativă pentru acţiune.


Other FCJ Sisters in the European Province tell their stories. Click on a name to read more!